Woda zdemineralizowana dla browaru przy niskim zużyciu wody i energii

 

Woda procesowa - produkcja piwa i napojów bezalkoholowych

Woda jest jednym z głównych składników do produkcji piwa i napojów bezalkoholowych. Dlatego dla browaru duże znaczenie ma wysoka jakość używanej do produkcji wody.

Jest to również przypadek duńskiego browaru w Skælskør, będącego własnością i zarządzanego przez Harboes Bryggeri A/S od 1883 roku. Harboe to firma o bardzo wysokiej kulturze korporacyjnej, w której priorytetowe znaczenia mają odpowiedzialność, współpraca, jakość oraz wyniki. Kiedy nadszedł czas wymiany istniejącej stacji uzdatniania wody, pojawił się pomysł wykorzystania nowych i efektywnych technologii w celu zminimalizowania zużycia wody i energii.

W rezultacie zamiast przebudowy istniejącego układu firma EUROWATER dostarczyła, zamontowała i uruchomiła nowo opracowaną serię stacji odwróconej osmozy. Seria ta jest interesująca, ze względu na 90% poziom odzysku wody, bez pogorszenia jakości wody uzdatnionej.

Nowa technologia przyczyniła się do znacznych oszczędności finansowych oraz zmniejszyła negatywny wpływ na środowisko, ze względu na ograniczone zużycie wody i energii. Zakładany zwrot z inwestycji (ROI) przewidywany jest w ciągu jednego roku.
 

Dane techniczne

  • Przepływ: 3 x 20 m³/h
  • Przewodność: < 15 µS/cm
  • Odzysk: 88 %

Zastosowane urządzenia

  • Stacja odwróconej osmozy
    3 x RO-PLUS C3-15+3
  • Stacja zmiękczania wody z serii STFA 35
  • Filtry ciśnieniowe do suwania żelaza 2 x TFB 25

 

Woda zdemineralizowana dla browaru przy niskim zużyciu wody i energii
Woda zdemineralizowana dla browaru przy niskim zużyciu wody i energii

Czytaj więcej

 

Linki

Uzdatnianie wody Eurowater.