Usuwanie bakterii

Problem
W celu pomiaru ilości bakterii w wodzie pitnej, analizowana jest liczba tych bakterii. Oznacza to całkowitą liczbę bakterii znalezionych przez posiew w temperaturach 22 °C i 37 °C. Przy 22 °C występują bakterie, które normalnie nie powodują choroby. Występowanie bakterii w temp. 37 °C wskazuje obce bakterie, które często wywołują choroby. Z tego względu ta wartość musi być niska. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne, które występują w wodzie pitnej, mogą zawierać m.in. bakterie, wirusy, glony i grzyby.

Rozwiązanie
Bakterie mogą być skutecznie ograniczane przez promieniowanie ultrafioletowe, ponieważ mikroorganizmy są bardzo na nie wrażliwe. Przy pomocy fali o długości 254 nm (nanometrów) promieniowanie UV zabija bakterie, wirusy, glony i grzyby poprzez rozbicie DNA mikroorganizmów. Dezynfekcja przez promieniowanie UV może być stosowana dla prawie wszystkich rodzajów wody.

Jednostka dezynfkecji UV o wydajności 108 m³/h.

Czytaj więcej

 

Linki

Uzdatnianie wody Eurowater.